Projekt och renoveringplaner på Lilla Grönkulla

Vi har som mål att successivt, vartefter budgeten tillåter, renovera upp huset i någorlunda tidstypisk stil (anno 1910-40). Vi försöker kombinera det bästa av den gamla fina svenska sekelskiftestraditonen med modern ljus och luftig nordisk stil för att skapa en välkomnande och avslappnande miljö. 


Den här listan innehåller de lite större projekten som “står på tur” under de närmaste åren. Listan har minskats betydligt sedan vi flyttade in eftersom att vi höll ett rätt högt tempo på renoveringarna de första åren.


Renovering av badboden nere vid sjön (sommaren 2021)

Den gamla klassiska badboden med förråd och dass som ligger precis nere vid stranden är i mycket dåligt skick. Vi fick med den när vi köpte till fastigheterna från familjen Olsson hösten 2013 och badboden hade då inte använts på väldigt många år.


Vi kommer att rädda badboden för framtiden med lite varsam renovering och ett nytt tak. Den kommer också att få en liten terrass så man kan sitta dä nere vid sjön och njuta.


Även det nästan helt förfallna förrådet/dasset där bakom kommer vi att räta upp och rädda för att ha till alla båtprylar under säsongen. Även det kommer att få nytt tak.


Kakelugnar och öppna spisar

Lilla Grönkulla har idag åtta eldstäder. Det finns dessutom rökkkanaler indragna i köket och i vårt “master bedroom” på andra våningen (var tidigare ett andra kök). Provtryckning har visat att några av kakelugnarna är täta (lyckligtvis) men tyvärr är ändå ingen av dessa öppen för eldning idag eftersom skorstenspiporna inte är täta.


Vi hade under vintern-våren 2011 experter här för att kolla vad man realistiskt kan göra. Det visar sig att de stora fina kakelugnarna i både matsalen och vita salongen är täta. Tyvärr är skorstenarna lite sköra så vi kan troligen inte glidgjuta utan måste köra i kompositslang kanalerna.


Det långsiktiga målet är att kunna öppna upp samtliga eldstäder för eldning igen. Vi kommer att påbörja det arbetet under hösten 2021-vintern 2022.


Kök

Någon gång de närmaste åren (kanske år 2023) är det dags att lyfta köket ordentligt. Det gamla köket är från Pandikows tid i slutet av 90-talet och känns både otidsenligt och opraktiskt.


Planen är att sätta in ett kök som fungerar för “storfamilj” och mycket gäster. Vi är många i gänget som gillar att laga mat.


Nu i sommar har vi börjat skissa lite försiktigt på lösningen men det ska få ta all den tid det behöver så att det blir rätt.


Matsalen

Den fina stora matsalen på Lilla Grönkulla behöver också renoveras med nya ytskikt. Det är ett pampigt rum med en fantastisk kakelugn, stort nog så att vi kunda ha middagen vid bröllopet där inne med 50 gäster.


Vi funderar på att göra en “bröstning” i trä, ungefär som den som finns kvar i hallen. Sedan behöver taket helt göras om, eventuellt med spännpapp på klassiskt vis.


Badrum

Det stora badrummet behöver också renoveras. Här behöver vi tänka över hur vi vill ha det. Kanske vore det skönt med en bastu och relaxavdelning istället för det stora hörnbadkaret som inte används speciellt mycket.


Renovering av gäststugan

Vår fina gäststuga nere vid Melsjön är lite trång för mer än två personer eftersom det inte finns någon riktigt bra plats för ett matbord inomhus.

Tanken är att på något sätt ordna ett riktigt, avskilt, sovrum inne i stugan så att man sedan kan få plats med både matbord och ett vardagsrum i det stora rummet med den öppna spisen.


Det väldigt fina resultatet av utebelysningen från 2007 uppe vid huvudbyggnaden inspirerar också. Troligen gör vi en ordentlig ljussättning både nere vid gäststugan och vid den nya extra stugan som ersätter boden. Skall faktiskt räkna på vad det kostar att dra ner ett par stolpar även till stranden...


Återuppbyggnad av boden vid gäststugan

Den jättestora gamla boden på runt 20 m2 med två förråd och dass som hörde till gäststugan nere vid sjön var helt förfallen och revs under våren. Den skall ersättas med en ny fin gäststuga med ordentlig uteplats.