Om oss på Lilla Grönkulla:
Klas Liljegren
Smålänning uppväxt i Växjö och lycklig ägare av Lilla Grönkulla sedan sommaren 2007. När jag köpte Lilla Grönkulla bodde jag sedan många år i Berlin och levde ett kringflackande internationellt storstadsliv. Målet var att hitta ett sätt att försöka bevara mina Småländska rötter och samtidigt skapa ett ställe för reflektion och återhämtning.
Under många år har jag delat min tid mellan Sverige och Tyskland och har efter mina knappt 15 år i Berlin dubbelt medborgarskap. Trivs fortfarande med att kombinera den fria, spännande, kulturella och kreativa miljön i storstaden Berlin med lugnet på Lilla Grönkulla. Njuter av konst, design, god mat och goda vänner.
Numera arbetar jag som fristående konsult med inriktning på energimarknaden. Energibranschen är i snabb förändring och min inriktning på strategi, affärsutveckling och förändringsledinng passar väldigt bra för att vara med och driva den omställning som krävs. Sedan mars är jag interim vd på Bixia AB, ett elhandelbsolag med omkring 6 miljarder i omsättning som ägs av Tekniska verken i Linköping. Kontraktet förlängdes i juni och jag sitter sedan dess också i Tekniska verkens koncernledning. Uppdraget i Linköping löper nu ända till och med juni 2025.
Innan jag startade eget var jag vd och koncernchef för Jämtkraft, ett av Sveriges största energiföretag. Jämtkraft är ett anrikt bolag med bred verksamhet inom energisektorn och stor egen produktion. Bolaget har rötterna i Jämtland, huvudkontor i Österund och jobbar med förnybar energi sedan 1889. Jämtkraft omsatte 10,5 miljarder, hade ett resultat på drygt 1,2 miljarder och knappt 500 medarbetare.
Har tidigare en tydlig profil med inriktning på att leda förändring och strategiska “turn-arounds”, ofta internationellt. Var länge på Vattenfall, 10 år i Sverige och 10 år i Tyskland, där jag bland annat varit vd för försäljningen i Tyskland (2004-2011) och tradingchef för koncernen (1999-2002). Efter att ha lämnat Vattenfall var jag ett par år ekonomi- och finansdirektör på Telgekoncernen i Södertälje. Valde sedan att flytta ner till Berlin igen för en spänande startup med inriktning på förnybar energi och digitaliseringen av elmarknaden
Från våren 2016 till och med 2021 var jag VD på Modity Energy Trading i Lund, ett av Sveriges ledande energihandelsföretag med omkring 40 anställda och en omsättning på drygt 6 miljarder. Modity ägs av Öresundskraft (Helsingborg) och Kraftringen (Lund mfl.).
Det var för jobbet på Modity som jag flyttade till Sverige. När sedan Constanze flyttade med upp från Tyskland blev lägenheten i Lund för liten och sedan sommaren 2018 har vi ett funkishus i Kävlinge norr om Lund som vardagsbas.
Vid sidan av jobbar jag gärna både som mentor och coach. Det är något som kommit helt naturligt eftersom att jag både i och utanför jobbet alltid haft ett brinnande intresse att kunna stötta andra i deras utveckling. Är utbildad Business Coach på professionell nivå i Tyskland.
Sedan jag kom till Målilla har jag ett stort speedwayintresse och följer numera Dackarna aktivt. Tidigare har jag varit djupt engagerad i friidrotten både som aktiv och ledare. Hade en period Smålandsrekordet på 400 meter häck, arbetade många år som tränare och var också en lång period vice ordförande i Hässelby SK fram till jag flyttade ner till Tyskland.
Constanze Liljegren
Constanze är enhetschef på Arbetsförmedlingen inom region Syd där hon sedan april 2022 leder den regionala enheten för regiongemensamma uppdrag (RGU) med bas i Malmö. Hon är också involverad i mycket utvecklingsarbete på både regional coh nationell nivå.
Innan dess var hon chef för Arbetsförmedlingen Kronoberg sedan juli 2019 och från oktober 2021 tillförordnad chef också för Arbetsförmedlingen Blekinge. Tillsammans täcker de båda enheterna 13 kommuner och totalt ca 360.000 invånare. Hon tog över i Växjö redan i april 2019 för att leda organisationen genom de stora nedskärningarna på personalsidan och omställningen till den nya organisationen.
Constanze har sedan tidigare en mycket bred erfarenhet av hela det sociala och arbetsmarknadspolitiska området. Hon har länge arbetat i olika ledande befattningar på Bundesagentur für Arbeit (BA) i Tyskland som med svenska förhållanden är en kombination av arbetsförmedlingen, försäkringskassan och en del av socialtjänsten (den del som har hand om försörjningsstödet).
Under några år var hon bland annat operativ VD för arbetsförmedlingen i Cottbusregionen med 450 medarbetare och 11 kontor. Samtidigt var hon ställföreträdande chef för hela BA i regionen med ca 1500 medarbetare totalt. Hon var även chef för arbetsmarknadsenheten centralt i Berlin en period. Senare var hon också VD för ett par olika Jobcenter både inom BA och i kommunal samverkan. Jobcenter är den enhet inom det tyska socialförsäkringssystemet som arbetar med de som står längst från arbetsmarknaden, inklusive de som har försörjningsstöd.
I december 2016 tog hon det stora steget att flytta till Sverige och lyckades, trots att hon tidigare bara haft ett par enstaka lektioner svenska över skype, med intensivkurserna i svenska (B2 och C1) på Folkuniversitetet i Malmö vintern/våren 2017 snabbt etablera sig här.
Den 1 juni 2017 började hon som sektionschef på Arbetsförmedlingen i Helsingborg där hon ansvarade för teamet (laget) som jobbar med de långtidsarbetslösa. I september 2018 blev hon chef för Arbetsförmedlingen Skåne Nord Mitt som bestod av området Hässleholm, Eslöv, Höör, Hörby och Osby kommuner som har drygt 130.000 invånare tillsammans.
Constanze har en masterexamen i nationalekonomi från Humbolt universitetet i Berlin och är även utbildad Business Coach på professionell nivå. Hon har fortfarande kvar Berlin lite som en andra hemstad där även hennes pappa och syster med familjer bor numera.
Sedan våren 2017 är Constanze också engagerad som volontär på Hundstallet i Skåne även om vår egen katt tagit över mycket av engagemanget det senaste året. Hon kör också hårt på Gerdahallen.